• Lorem ipsum

Wat is VESA? en wat is een VESA maat op een TV of monitor?

VESA is een organisatie, die verantwoordelijk is voor diverse standaard waarden die gebruikt worden binnen de Audio Visuele wereld. Zo hebben zij bepaald, dat de ophanging van schermen in principe uit 4 gaten moeten bestaan die zowel horizontaal, als verticaal op een bepaalde afstand van elkaar af horen te zitten.  Dit is overigens vrijwel in stappen van 100mm. 


Zo hebben kleinere TV's en monitoren bijvoorbeeld meestal aan de achterzijde 4 gaten waar de afstand zowel verticaal als horizontaal 100 mm van elkaar is. Bij grotere schermen kan dan 200 bij 200 mm zijn of bijvoorbeeld horizontaal 400mm en verticaal 200 mm.

Weten welke VESA maat de TV heeft, is van groot belang bij de keuze van de beugel

Vreemd genoeg, staat bij de specificaties van de TV of monitor niet vermeld wat de VESA maat is van het scherm. Alleen hebben diverse beugels ook verschillende VESA maten en is het dus wel van belang dat je weet welke VESA afmetingen jouw TV heeft. Dus als het je niet bekend is, dan kun je dit het beste even opmeten. Hoe precies, dat kan vrij eenvoudig. Onderstaand hebben wij een voorbeeldje gemaakt

In het voorbeeld, is de afstand horizontaal en verticaal gelijk. Deze hebben wij opgemeten en het is beide 400 mm. Dan komt dit neer op VESA 400x400mm of ook wel VESA400 en zo kunnen al deze afstanden dus 100x100, 200x100, 300x300, 600x400 mm zijn. Er is helaas geen 100% standaard. Elke afmeting en elk merk kan verschillen ten opzichte van elkaar. Daardoor weten wij nooit precies welk scherm welke VESA heeft. Wij kunnen het vaak wel aardig inschatten, maar nooit 100% zeker weten.

Nog meer belangrijke punten over het VESA gatenpatroon op uw scherm!

Op welke positie zitten de VESA ophanggaten?

Aan het begin van de opkomst van Flatscreens, was het zo dat de 4 ophanggaten (Het VESA gatenpatroon) altijd rondom het hart van het scherm zaten. Daarom spreken wij bij TV standaarden etc. vaak over hoogte hart scherm. Dit is echter gewijzigd in hoogte hart VESA gatenpatroon. De rede is, omdat de nieuwe generaties schermen deze gaten niet meer altijd in het hart hebben zitten.

Bijvoorbeeld bij OLED TV's en zeker bij heen hoop van het merk LG is het zo dat alle techniek aan de onderzijde van de TV zit. De bovenkant willen ze graag alleen een hele dunne glasplaat houden. Ziet er prachtig uit, maar het maakt een heleboel (universele) TV beugels ongeschikt. Het punt is, dat ook de gaten helemaal aan de onderzijde van de TV zitten.

Dit is overigens niet bij alle OLED schermen zo, de OLED schermen van andere merken is dit vaak al meer richting het hart van het scherm.

Bij de Q-LED schermen zit het VESA gatenpatroon vaak iets boven het hart van het scherm. Dit maakt wel veel meer mogelijk dan eronder, maar nog steeds moet je wel op enkele dingen letten bij bepaalde producten. Wij proberen onder je hieronder zo goed mogelijk uit te leggen waar op te letten bij de meeste producten.

Waar moet je dan op letten bij je TV beugel, TV standaard, Plafondbeugel of Elektrische TV lift? 

Zolang de VESA gaten rondom het hart van het scherm zitten, zit je eigenlijk altijd perfect. Zitten die ergens anders zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten.

TV beugels
De meeste universele TV beugels, werken met horizontale draagarmen. Wanneer de gaten te ver naar onder op de TV zitten dan kan het dus zijn dat de verticale armen te ver uit steken en onder -of boven de TV vandaan gaan steken.

Daardoor zijn eigenlijk de TV beugels die exact op maat zijn (vaak een gesloten plaat) of de TV beugels met de horizontale ophanging geschikt. Het aantal hiervan is overigens gelukkig aanzienlijk gegroeid de laatste jaren.

TV Standaarden
Bij TV standaarden geldt deels hetzelfde als bij de TV beugels, ook hier wordt vaak gebruik gemaakt van verticale armen en moet je dus ook opletten dat het niet voorbij het scherm gaat steken. Ook hier is het verstandig in dat geval om een oplossing te kiezen die horizontale dragers heeft of een TV standaard met een exacte VESA specifieke oplossing.

Daarnaast wordt er door het verleden nog wel eens gesproken over de hoogte van het hart van het scherm bij TV standaarden. Dat zou eigenlijk moeten zijn hoogte hart VESA (als wij het tegenkomen, veranderen wij dit uiteraard). 

TV Plafondbeugels
Ook bij de TV Plafondbeugels moet je hier goed op letten, je wilt wel dat je scherm op de juiste hoogte komt te hangen. Stel de gaten zitten onder op je TV dan moet de buis de afstand tot het plafond een stuk groter zijn en wanneer de gaten hoger op de TV zitten, dan moet de afstand tot het plafond dus wellicht een stukje korter zijn. Dit is belangrijk om te weten hoe lang de buis minimaal moet zijn.

Bij de inklapbare plafondbeugels of Elektrisch inklapbare plafondbeugels is het helemaal opletten geblazen als de gaten op de achterzijde van de TV niet rondom het hart zitten. Als ze te laag op het scherm zitten, kan het zo zijn dat je TV bij het uitklappen tegen het plafond aan open klapt en deze dus niet verder kan, bovendien beschadigd raakt. Dat wil je natuurlijk niet.

Wanneer de VESA gaten hoger op het scherm zitten, dan heb je kans dat het zwaartepunt te laag komt te liggen en daardoor de druk te groot is op het mechanisme waardoor je of meteen al of na een iets langere periode problemen kunt krijgen. Ons advies is om eigenlijk de elektrische sowieso niet te gebruiken als je ophanggaten niet rondom het hart van het scherm zitten, bij een Q-LED tot 55 inch zou het nog kunnen (MyWall HL41 of MyWall HL44) maar groter raden wij in dat geval wel af. 

Elektrische TV Liften

Ook hier moet je in het geval van een afwijkende hoogte van gaten opletten. Veel liften zijn evenals de muurbeugels gemaakt met verticale armen. Die zouden kunnen uitsteken en het zou ook kunnen dat je als de gaten te laag op het scherm zitten de TV al boven de kast uit gaat steken voordat je de lift gaat gebruiken. Of wanneer de gaten te laag zitten, dat de TV met de onderkant tegen de vloer aan gaat komen als je de lift naar beneden doet.

Er zijn echter wel liften die voor al deze modellen geschikt zijn, al dan niet met een OLED adapter. Alleen wel sowieso al geschikt zijn als het VESA gatenpatroon iets hoger op het scherm zitten. Vooral de TV liften van Sabaj zijn hierop gebouwd, maar in sommige gevallen zijn nog enkele modellen geschikt.

Bij twijfels ons altijd bellen of mailen!

Wij proberen het allemaal zo goed als mogelijk uit te leggen, zodat je zonder twijfel de juiste keuze kunt maken voor de TV beugel, TV standaard, TV lift of plafondbeugel. Alleen begrijpen wij ook, dat je misschien toch niet 100% zeker bent en niets is vervelender als een product krijgen die niet past en die dan weer moet terug sturen etc. Voor jou niet, maar voor ons ook niet! zonde van alle kosten en moeite voor iedereen.

Daarom ben je natuurlijk altijd welkom en moedigen we je ook aan om bij twijfel te bellen of te mailen. Wij zijn hier om je te helpen! Wij zijn telefonisch bereikbaar op 075 655 55 80 of per email naar [email protected]