• Lorem ipsum

Waar moet je nou precies op letten als je een TV lift wilt aanschaffen ?

Dat is een hele goede vraag en ook van meerdere factoren afhankelijk. Wat wij altijd merken is dat mensen vaak zo een laag mogelijke lift willen hebben, omdat ze graag ook zo een laag mogelijke kast willen hebben. Het probleem is natuurlijk alleen wel vaak, dat de TV al een bepaalde hoogte heeft. Om een voorbeeld te geven een TV van 55 inch, heeft meestal al een hoogte van minimaal zo een 68 cm. Dus zal een kast lager dan 68 cm sowieso al niet kunnen. Dit is een klein detail, dat mensen vaak vergeten.

Je zult begrijpen, dat naast de hoogte van de TV lift en ook altijd nog een stukje extra nodig is voor de techniek en dus dat de TV lift wel nog iets hoger zal zijn dan die 68 cm. Daar komt nog bij, dat heel veel TV liften uiteraard zo universeel mogelijk zijn gemaakt en daardoor vaak nog groter zijn en vanzelfsprekend moet de lift ook wel voldoende uitslag hebben (omhoog gelift kunnen worden) zodat de TV helemaal uit de kast kan komen en ook daarvoor is meestal de lengte wel nodig.

Veel liften hebben toch wel minimaal een inbouwhoogte van minimaal +/- 72 cm t/m 94 cm. Dus met een kast van +/- 74 cm hoog zul je wel rekening mee moeten houden. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op en zijn er liften die lager zijn, maar dan wel meestal in combinatie ook met een kleinere TV.  Zelfs de merken in het hogere segment zoals Future Automation heeft deze inbouwhoogtes.

Bij deze TV liften die vanuit de basis lager zijn, is het vaak zo dat als je de TV op de lift monteert de TV boven de lift uit gaat komen. Hoe hoog de kast dan gaat moeten zijn, dat is dan dus volledig afhankelijk van de hoogte van de TV en de positie van de ophanggaten, want wellicht is de lift helemaal niet geschikt voor je TV. (bijvoorbeeld bij OLED of QLED kan dit het geval zijn, daar gaan wij later op in).

Schaf eerst de TV en de TV lift aan en maak daarna de kast

Wij maken het mee, dat mensen eerst een kast maken of een kast aanschaffen en vervolgens de TV lift, waarna zij er achter komen dat de TV lift niet in de kast past of dat er helemaal geen TV lift is, die in de gemaakte of aangeschafte kast past. Ons advies is dan ook, schaf eerst de TV aan, kijk dan wat de juiste TV lift is voor de aangeschafte TV en ga vervolgens pas de ombouw hiervoor maken. Dan weet je, dat je altijd de optimale en de juiste maten hebt.

LED, LCD, OLED of QLED TV's, waar op te letten 

Zoals je bij ons in het stuk Wat is VESA? al kunt lezen, is het zo dat de ophanggaten van de verschillende type TV's nog wel eens op een verschillende plek kunnen zitten. Zo is het zo dat bij de meeste LED en LCD TV's de ophanggaten rondom het hart van het scherm zitten. Als je een kruis maakt tussen de 4 gaten op de achterzijde, dan kom je hierbij uit in het hart van het scherm.

Bij de meeste Samsung Q-LED TV's ligt dit punt iets hoger, zet je daar een kruis. Dan kom je boven het midden van het scherm uit en bij OLED TV's zit dit punt in de meeste gevallen lager, waarbij het bij LG bijna helemaal onderop het scherm zit. Dit heeft gevolgen, in zoverre dat je lang niet alle TV liften kunt gebruiken.

De meeste TV beugels, TV standaarden en ook TV liften zijn nog altijd ontworpen met de gedachte dat de 4 gaten rondom het hart van het scherm zitten. Dat is immers hoe het vanuit het begin allemaal was. Sinds de komst van Q-LED en OLED schermen zie je hier wel langzaam verandering in komen. Dit gaat echter niet zo snel als dat wij in Nederland zouden willen.

Dit betekent echter wel, dat als je hier een OLED scherm aan zou hangen dat de TV dus veel hoger op de lift komt te hangen. Hij is er immers op gebaseerd dat de gaten rondom het hart van het scherm zitten. Dus het stuk vanaf het punt wat het hart van de gaten is, tot aan het punt van waar het hart van het scherm zit, is het verschil. Dus een OLED kan helaas niet op een heel groot deel van de TV liften.

Bij Q-LED schermen is het zo dat de gaten vaak boven het hart zitten en dus dat de TV lager op de lift gaat komen. Waardoor het kan zijn, dat bij het volledig naar beneden staan van de TV de TV tegen de bodem van de kast aan gaat lopen of dat hij bij het volledig omhoog staan van de lift dus niet volledig uit de kast komt. Dus ook voor de Q-LED schermen, zijn bij lange na niet alle TV liften geschikt. Wel is het zo, dat er een groter aantal TV liften geschikt zijn voor Q-LED TV's dan voor OLED TV's.

Andere schermen met een afwijkend gatenpatroon

Ook voor andere schermen met gatenpatroon die niet rondom het hart van het scherm zitten, is dit het geval. 

Welke TV liften zijn sowieso geschikt voor Q-LED en OLED TV's?

Daar is het antwoord vrij makkelijk op, de TV liften van Sabaj zijn allemaal geschikt voor zowel OLED als Q-LED schermen en alle overige met een afwijkend gatenpatroon. Waren het niet, dat je in het geval van een OLED waarbij de ophanggaten heel laag zitten nog een Sabaj OLED adapter nodig zou hebben.

Het aantal TV liften die compatible zijn met deze modellen TV's zal ongetwijfeld gaan toenemen. Wij zullen dit dan ook wel erbij gaan vermelden. Echter op dit moment, zijn er niet heel erg veel compatibel. Wij weten wel, dat de DQ Ares TV liften ook geschikt zijn voor de QLED modellen. alleen moet je dan wellicht rekening houden dat de maximale aangegeven TV maat er niet op past.

Het beste is om het voor zover je kunt uiteraard allemaal even uit te rekenen en te meten, bij vrijwel alle TV liften staan de technische tekeningen met maten. Waarbij je kunt berekenen hoe hoog het hart van de VESA zou komen en zo kom je al een heel eind.

Verschillen in TV liften?

In de basis zitten er niet heel erg veel verschillen in de TV liften, in zoverre ze gaan allemaal omhoog en omlaag. Er zijn echter TV liften waarbij je de TV ook kunt draaien om zijn as, dit kan uitkomst bieden als je de TV aan 2 zijdes in één ruimte wilt kijken of de hoek waarin je TV kijkt niet recht voor de kast is, maar je wel graag een TV lift wilt hebben. 

Wij begrijpen het als je hier hulp bij nodig hebt, wij zullen ook altijd proberen de informatie te verbeteren en alles bij de producten zo duidelijk mogelijk te noteren, volgens de informatie die wij beschikbaar hebben. Vanzelfsprekend kun je voor hulp altijd even contact opnemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 075 655 55 80 of per email naar [email protected]