• Lorem ipsum

 

VESA is een organisatie, die verantwoordelijk is voor diverse standaard waarden die gebruikt worden binnen de Audio Visuele wereld. Zo ook hebben zij een aantal standaarden gemaakt waar schermen aan moeten voldoen zodat men weet welke beugel geschikt is voor de TV.

Vreemd genoeg, staat vaak bij specificaties niet vermeld wat de VESA maat is, vandaar dat wij hier even kort uitleggen hoe je dit kan opmeten, want meten is weten. Wanneer je deze afstanden heb opgemeten, dan weet je ook vrij eenvougig welke beugels geschikt zijn voor jouw TV of monitor.

Helaas is het zo dat vrijwel elk merk, voor elke TV grote andere afstanden tussen deze ophanggaten heeft en daarom is het vaak voor ons ook erg lastig om met zekerheid te kunnen zeggen welke beugel je nodig heb voor jouw merk en type TV. Wij hebben wel de beschikking tot een aantal tooltjes om dit uit te zoeken, echter is het vaak zo dat ze niet altijd 100% up to date zijn en daarom komen vaak de nieuwste modellen er niet op voor.

Eigenlijk is het vrij simpel, je meet de afstanden tussen de gaten aan de achterzijde (hart naar hart) van je TV, zowel horizontaal als verticaal. In vrijwel alle gevallen komt dit op een rond getal uit, dit zit dan ook meestal in een vierkant of in een rechthoek. Er zijn een aantal standaarden gesteld, echter zit hier zoveel variabelen in, dat ons advies is om toch even te meten of ons even bellen, mochten wij het niet kunnen vinden, dan blijven er 2 keuzes over, dat is een beugel die een heel groot VESA bereik heeft of toch echt even opmeten.

De informatie die wij nodig hebben om het juiste advies te geven?

Hoe ver zitten de schroefgaten uit elkaar van links naar rechts achter op de tv?
Hoe ver zitten de schroefgaten uit elkaar van boven naar beneden achter op de tv?
Wat is het gewicht van de TV?

 

Onderstaand een voorbeeld, de rode markeringen zijn gaten waar de beugel aan bevestigd moet gaan worden, zoals je ziet is het in dit geval een vierkant. De afstand van links naar rechts is 200 mm en de afstand van boven naar beneden is eveneens 200 mm.
Dit betekend dat het de TV een VESA200 ophanging heeft. Of wel 200x200mm.

Dat geeft aan, dat de beugels die geschikt zijn minimaal of maximaal een gaten patroon van 200x200 mm moeten hebben. Dit wordt ook wel VESA 200 genoemd.
Stel, de gaten zijn in een rechthoek en is horizontaal 400 mm en verticaal 200mm, dan is dit dus VESA 400-200 of wel een gaten patroon van 400x200mm. In dat geval moet de beugel dus een gaten patroon hebben die 400 x 200mm bevat. Dit kunnen in dat geval dus beugels zijn die een minimale gatenpatroon van 200 x 200 mm en een maximaal gatenpatroon van 400 x 400mm (of nog groter), in dat geval valt de 400x200mm er tussen en kan deze dus ook gemaakt worden.