• Lorem ipsum

Wat zijn de voordelen van een monitorarm en waar moet je op letten?

Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden in de keuze bij een monitorarm, alleen al de bevestiging aan het bureau kan een lastige keuze worden. Vandaar dat wij even kort de verschillen uitleggen, deze verschillen kunnen helpen in het maken van de juiste keuze voor jou situatie.

Zitten er nog verschillen in monitorarmen, bureausteunen, monitorsteunen of bureauarmen? Nee, er is alleen geen duidelijke benaming voor. De ene fabrikant noemt het bureausteun, de ander monitorsteun en de derde die noemt het monitorarm of bureauarm. Daardoor kan het ook dat er bij ons, ondanks wij het universeel proberen te houden toch nog verschillende benamingen voorkomen.

De voordelen van een goede monitorarm

Als eerste is natuurlijk de vraag, waarom zou je een monitorarm voor één scherm of meerdere schermen willen hebben? De monitoren worden toch ook al met een standaard geleverd, wat is dan het voordeel van een monitorarm?

Er zitten meerdere voordelen aan een werkplek met een monitorarm, zo is het in de meeste gevallen zo dat je daardoor automatisch bij een fatsoenlijke afstelling in de juiste ergonomische houding zit. Wat op langere termijn en soms ook op korter termijn bij zal dragen om nek -en rugklachten te voorkomen. De standaarden die meegeleverd worden met de monitoren zijn vaak toch te laag. 

De gemiddelde stelregel is dat de bovenzijde van het scherm, nagenoeg op ooghoogte moet zitten op het moment dat je recht op zit. Als je dan onderuit gaat zitten, zit je niet direct omhoog te kijken en je kijkt daardoor vrijwel nooit voorover. Voorover gebogen naar een scherm kijken, doen we helaas met de mobiele telefoons en tablets wel genoeg.

Het tweede grote voordeel is dat het vaak zorgt voor meer ruimte op je bureau en dus een groter werkblad, wat dan vaak ook weer meer rust geeft en uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het werken in de juiste houding en met een opgeruimder bureau niet alleen bijdraagt aan het feit dat je efficiënter te werk gaat, maar dat het ook nog eens bijdraagt aan een hoger werktempo. Je kunt dus wel zeggen, dat zeker voor werkgevers een monitorarm een must-have is en een product is, dat zichzelf altijd indirect wel weer terug zal betalen. 

Werkplek waar altijd dezelfde werkt? Of waar constant andere mensen werken?

Gaat het om het inrichten van een werkplek op een kantoor of thuis, werkt er één persoon of verschillende personen aan deze werkplek? Dus een vaste werkplek of een flex werkplek. In het laatste geval, wil je zo een dynamisch en eenvoudig mogelijk verstelbare monitorarm. Zodat iedereen die op deze plek komt te werken, zo snel mogelijk de juiste en meest comfortabele, ergonomische werkhouding heeft gevonden. In het eerste geval, is één vaste, dus statische opstelling vaak toch het meest prettig. Als het juist is afgesteld, hoef je daar weinig meer aan te doen.

Dit zijn allemaal zaken die belangrijk zijn in het maken van de juiste keuze voor een monitorsteun in jouw situatie. We gaan in op een aantal zaken en vragen die je, jezelf moet gaan beantwoorden:

  1. Hoeveel monitoren wil ik gaan bevestigen?
  2. Wat voor bevestiging wil ik hebben?
  3. Wil ik met een dynamische of een statische hoogte verstelling?
  4. Wat kan of wil ik met de kabels

De eerste vraag is natuurlijk vanzelfsprekend, eigenlijk geldt voor vrijwel alle situaties de overige vragen en behoeft het dus vrijwel dezelfde uitleg die wij hieronder geven. Of het nu gaat om

Hoe en waar wil ik de monitorarm bevestigen?

Bladklem Bevestiging;

Waarschijnlijk de meest voorkomende is de bevestiging met de bladklem. Een systeem waarmee je de monitorarm meestal aan de achterzijde van je bureaublad klemt met een klem systeem. Een zeer stabiele manier van monteren. Voordeel is, dat je geen gaten in het bureaublad hoeft te maken. Een nadeel, maar tevens ook wel weer een voordeel is dat je altijd ruimte tussen 2 bureaus of tussen het bureau en de muur zal houden, wat minder mooi is. Echter dan wel het voordeel heeft dat je de bekabeling er ook netjes langs kan begeleiden.

Bevestiging met bladdoorvoer of grommet;

Dit is vermoedelijk het 2e meest voorkomende systeem een systeem waarbij je de monitorarm monteert op het bureaublad. Je boort meestal één gat in het bureaublad en daar gaat een schroefdraad door en vanaf de onderkant van het bureau komt er een plaatje met een moer of de moer zelf is een brede plaat die de monitorarm aan trekt en het geheel goed klemt op het bureau. Dit is één van de meest stabiele manieren van installeren en bovendien een manier van installeren, waarbij je als je nog een losse (kabel grommet) kabeldoorvoer in het bureaublad monteert je het bureau volledig tegen de wand of tegen een andere bureau aan kunt schuiven. Bij een bladklem, heb je hier altijd nog enige ruimte tussen. Daar is dan weer het voordeel, dat je de bekabeling langs dezelfde ruimte naar de onderkant van het bureau kunt begeleiden.

Bevestiging op voet;

Er zijn diverse standaard uitvoeringen van monitorarmen die op een voet staan, dus eigenlijk gewoon een monitorstandaard. Ook deze heb je in zeer veel uitvoeringen. Daarnaast zijn er ook diverse monitorarmen waarbij je een losse voet zou kunnen kopen. Dus mocht de smaak niet tussen het standaard assortiment monitorstandaarden zitten, dan heb je nog kans dat er een uitvoering is die normaal met een bladklem of bladdoorvoer systeem wordt geleverd. Echter alleen wel een losse voet voor verkrijgbaar is, de losse onderdelen en opties voor monitorarmen vind je bij de Monitorarm Accessoires.   

Bevestiging aan de wand

Je kunt je monitor uiteraard ook aan de wand willen bevestigen, er zitten bij deze monitor beugels wel behoorlijke verschillen. Vooral in de lengte, maar ook bij de monitor muurbeugels heb je de keuze tussen in hoogte verstelling of geen hoogte verstelling (Dynamische hoogte verstelling). Ook hier in zijn een aantal standaard oplossingen verkrijgbaar die je vindt onder de monitor wandbeugels

Daarnaast heb je ook voor sommige monitorarmen die standaard ontworpen zijn uitgevoerd een bladklem of bladdoorvoer systeem ook een wandbevestiging adapter beschikbaar. Daardoor kun je zeer fraaie en hoge kwaliteit monitorarmen eenvoudig op de wand bevestigen. Waarbij zelfs eenvoudig en snel overzetten van Wand naar Bureau een mogelijkheid is. Iets dat uitkomst kan bieden, wanneer je een monitor zou willen mee nemen naar een beurs en vervolgens wanneer je weer op kantoor bent gewoon weer op de werkplek nodig is. Zo bespaar je, jezelf wellicht de aanschaf van een extra monitor.

Diverse opties en mogelijkheden

In de meeste gevallen is een standaard uitvoering van een bepaalde monitorsteun al voldoende, maar het kan natuurlijk zijn dat je er geen monitor aan wilt, maar een laptop aan de arm wilt bevestigen of een Tablet. Dan heb je een laptopsteun bijvoorbeeld, of zoals gezegd een ander type bevestiging, maar misschien wel een vast toetsenbord en muis platform voor de werkplek die aan de wand gemonteerd is in het magazijn. Zo zijn er diverse monitorarm accessoires beschikbaar. Heb je hier vragen over of advies nodig, neem gerust even contact op. Wij helpen je graag.

Grotere aantallen of een project in te richten?

In dat geval, is ons advies om sowieso even contact op te nemen. Wij kunnen je hierin uiteraard goed begeleiden en indien nodig zelfs eventueel een adviseur langs sturen op locatie. Zodat het zeker de juiste oplossing zal zijn voor de betreffende werkplekken.

Dit kan om een projectinrichting op kantoor gaan, waar wij ook uitgebreide ondersteuning in kunnen bieden, vanaf de ophanging van de monitor, de computer en het managen van de kabels. Braca Europe is een specialist als het aankomt op inrichten van werkplekken of flexwerkplekken, wij hebben hier zeer uiteenlopende oplossingen voor. Wanneer het gaat om de inrichting van een kantoor, dan raden wij je aan om toch even contact op te nemen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen wij ook een vertegenwoordiger op locatie hiervoor langs sturen die vrijblijvend advies kan geven.

Maar ook voor thuissituaties waar het gaat om een enkele monitor die op of aan het bureau bevestigd moet worden, staan wij je graag bij in het bepalen van de juiste keuze, ook hiervoor kun je gewoon contact opnemen voor een goed advies.

Zijn er nog meer verschillen ?

Uiteraard zijn er nog meer verschillen, zo is er een keuze te maken tussen geen arm, een enkele arm of een dubbele arm. Het verschil hiertussen zijn natuurlijk de draaimogelijkheden, maar ook hoever je het scherm naar je toe kan trekken. Bovendien zijn er ook oplossingen waarbij de arm niet alleen naar voren gehaald kan worden, maar ook omhoog of omlaag gesteld kan worden, in sommige gevallen met gasveer en in sommige gevallen ook weer niet. Let wel, oplossingen met gasveren zijn zeer solide maar ook weer een stuk hoger in prijs.

Advies of hulp nodig?

Wij hebben een groot aantal monitorarmen in de diverse categorieën en ondanks dit blog wel kan bijdragen aan het vinden van een goede monitorarm, zullen er in veel gevallen nog steeds meerdere opties overblijven of wellicht ook nog steeds vragen zijn.

Schroom niet, wij zijn hier om je te helpen in het maken van de optimale keuze. Neem gerust even contact met ons op, dit kan telefonisch 075 655 55 80 of per mail naar [email protected]