• Lorem ipsum

TV Standaarden, de verschillen en wanneer, moet je waar op letten?

Bij TV Standaarden zijn nogal wat verschillen, waar je precies op moet letten is van diverse factoren afhankelijk. Je hebt TV standaarden natuurlijk voor diverse toepassingen. Zo kun je een TV standaard gebruiken voor op kantoor voor presentaties, op beurzen, voor een videoconferentie opstelling of natuurlijk gewoon voor thuis.

Daarnaast is het van belang, dat je weet wat voor scherm er precies op komt te hangen. Is dit een LCD of LED TV, een OLED TV of een QLED TV of wellicht een grote, zware Touchscreen en hoe groot en hoe zwaar is het scherm dan. Dan kun je jezelf nog de vraag stellen, wil ik het scherm constant op dezelfde hoogte gebruiken of wil ik hem op verschillende hoogtes gebruiken. Want in het laatste geval zul je een in hoogte verstelbare TV standaard of elektrisch in hoogte verstelbare TV standaard moeten kiezen.

En natuurlijk, wil ik een TV standaard met wieltjes, dus een verrijdbare TV standaard of wil ik een TV standaard met een vaste voet. Al zijn er tegenwoordig ook meer opties, die de professionele markt onder de TV standaarden schaart. Hier komen wij later in dit blog even op terug. 
Bovengenoemde zijn eigenlijk alle belangrijkste factoren die als eerste beantwoord kunnen worden in het maken van de juiste keuze voor een TV standaard.

Samenvatting waar op te letten, belangrijkste punten:

  • Waar en voor welk gebruik?
  • Wat voor scherm? Grote en gewicht?
  • Op 1 vaste hoogte instellen of in hoogte verstelbaar?
  • Op wieltjes of met een vaste voetplaat of een driepoot (schildersezel model)?

De verschillen tussen de diverse TV standaarden

Uiteraard is het al even benoemd, wieltjes of een vaste voetplaat. De hoogte, manieren van instellen of verstellen en zoals het bij de gewone TV beugels ook het geval is, de VESA ophanging. De meeste TV's standaards hebben een universele ophanging voor de TV, echter wil dat met de huidige generatie OLED en QLED TV's niet persé zeggen dat het ook compatibel is. Onderaan het blog, vind je hierover nog enig uitleg waarop te letten wanneer je een OLED TV of een QLED TV hebt.

We gaan het eerst hebben over deze verschillende soorten, die hebben wij even onder verdeeld in 3 officiële hoofd categorieën. Welke in sommige gevallen dan nog wel weer onderliggende categorieën hebben. De 3 hoofdcategorieën zijn:

TV Vloerstandaarden (Zonder wielen, met een voetplaat of op poten)

TV Vloerstandaarden op een voet zijn er in verschillende lengtes, voor verschillende toepassingen. Stel je gaat de TV Standaard gebruiken op een beurs , of hij staat op in een winkel of een openbare ruimte. Dan wil je natuurlijk dat vooral wandelend publiek het scherm ziet en heb je dus een TV standaard nodig die ervoor zorgt dat de TV op ooghoogte staat. Dus heb je een TV standaard nodig die ervoor zorgt, dat het hart van het scherm tussen +/- 160 en 200 cm hangt.

Wij geven bij vrijwel elke TV standaard aan hoe hoog het hart van het VESA gatenpatroon ongeveer uit gaat komen. Het hart van de VESA is het middelpunt van de 4 gaten aan de achterzijde, om hier meer te weten over te komen kun je ons blog Wat is VESA? lezen, waar wij ook uitleggen wat het verschil is of kan zijn tussen de LCD en LED Tv's en de QLED en OLED Tv's, wat overigens ook geldt voor andere TV's met technieken die hierna komen. Dit stuk, maakt de strekking duidelijk. Dus mocht je twijfels hebben, lees het blog zeker even door.

Voor een vloerstandaard in de vergaderzaal, ligt het er aan wat je er precies mee gaat doen. Ga je zittend videoconferentie uitvoeren dan wil je het niet te hoog en zal 120 t/m 140 cm hoog genoeg zijn. Al zal hoger niet zo een heel groot probleem zijn. Ga je het scherm voor presentaties gebruiken, dan wil je de TV wel het liefst op staande werkhoogte, dus zit je wel weer op een hoogte van +/- 160 t/m 200 cm.

TV Standaarden voor thuis of andere situaties waar men op de bank zit

Bij TV standaarden voor thuis, zul je deze in de meeste naar kijken als je op de bank zit. Dit kan uiteraard ook in sommige Foyers of Lobby's van hotels of andere openbare ruimtes. In dat geval, wil je dat de TV niet te hoog gaat komen. De ideale kijkhoogte voor de zittende kijker, wordt afhankelijk van de hoogte van de stoelen geschat tussen de 80 en 120 cm (hart scherm). Uiteraard geldt ook bij deze standaarden, dat veel al het hart van het VESA gatenpatroon wordt aangegeven bij de TV standaarden.

Tripod TV Standaarden

De Tripod TV standaarden, zijn TV Standaarden met een driepoot. Daarbij is er een uitvoering die lijkt op een Portable Speaker statief, die meer voor de verhuur branche of de ambulante toepassingen. Echter de overige driepoot standaarden hebben een vrij strak ontwerp en passen vaak uitstekend in de huiskamer, hotel lobby's of andere situaties. De hoogte is verstelbaar en vrijwel al deze standaarden zijn ook te gebruiken voor OLED en QLED Schermen. Is je TV erg groot, dan ga je naar een model die 4 poten heeft, maar wel onder de "Schilders Ezel" modellen valt. Het is dan meer een soort whiteboard/krijtbord opstelling, maar zeker niet minder praktisch of minder mooi.

Daarnaast zijn er nog uitvoeringen van Cavus, dit zijn zeer luxe Driepoot standaarden van een hoge kwaliteit, altijd met een scherm specifieke VESA bracket. Voorzien van zeer stevige eiken houten poten die indien gewenst ook op kunt schuren en in een andere kleur zou kunnen schilderen.

Cavus Design Standaarden, de luxe oplossing voor thuis of in luxere hotelkamers

Cavus is een merk, dat een zeer uitgebreide lijn luxe, hoge kwaliteit TV standaarden heeft voor thuis of bijvoorbeeld in hotel kamers. In variabele lengtes van 100, 120 of 150 cm hoog en met verschillende vormen en materialen voetplaten. Zo kun je kiezen voor een vierkante, ronde of ovale voetplaat en dan de meeste in staal of in glas.

Je kunt vrijwel elk onderdeel met elkaar combineren, dus ben je op zoek naar een specifieke oplossing hierin vraag het ons gerust. Wij hebben vrijwel alle combinaties online staan en proberen elk product in de filter te krijgen, maar dat is zeer veel werk. Je kunt ons ook bellen als je een bepaald idee hebt of als je nog niet helemaal weet wat je zou willen en dan begeleiden wij je in het proces. De meeste van deze standaarden zijn verkrijgbaar in het geborsteld aluminium of in het matzwart.

Voor de Cavus standaarden zijn ook diverse accessoires te krijgen, zoals Soundbar brackets, media houders of accessoires plateaus. 

Cavus Cross Series (Eiken)

De Cross series zijn luxe standaarden die misschien wel meer onder een TV meubel vallen met een VESA specifieke beugel die dus afgestemd is op de VESA maat van de TV.  Voorzien van een voet in de vorm van een kruis en voorzien van een plank voor je apparatuur. De voet en de plank zijn uitgevoerd in eiken en indien gewenst te schuren en te schilderen. De standaard hoogte van deze meubels zijn 120 cm, maar je kunt de TV wel over de gehele buis, waar ook de bekabeling door heen kan verplaatsen.

Cavus TV Muurstandaarden - Ophangen zonder boren

Er zijn best veel mensen die graag de TV op willen hangen, maar geen zin hebben dat er gaten in de muur zitten, daar heeft Cavus een oplossing voor. De Muurstandaard, het is een standaard die voorzien is van een zeer platte voet en alleen rechtop blijft staan als je hem tegen de muur aan zet. Dankzij een slimme constructie, waarbij er tussen de voet en de ophanging voor de TV (De VESA plaat) een platte kabelgoot zit die eigenlijk dus de buis is van de TV Standaard.  De bekabeling kan dus vanaf de achterkant van de TV, zo de buis in en naar de onderkant van je TV meubel worden gebracht. TV meubels zijn vaak uitgevoerd met pootjes of wieltjes en komen dus vaak net een stukje van de grond. De voet van de muurstandaard kun je dan ook netjes onder de TV meubel wegwerken. 

TV standaard op wieltjes

Verrijdbare TV standaarden, zeker op zakelijk vlak de meest gebruikte uitvoering van een TV standaard. Daarom zijn de meeste van deze standaarden ook uitgevoerd in een hoogte van tussen de 140 en 200 cm. Verkrijgbaar voor vrijwel elk formaat scherm en in diverse uitvoeringen. Zeer veel gebruikt binnen hotels, zalencentra, het onderwijs, op beurzen en nog vele andere toepassingen. 

Ook in dit geval is het zo dat de meeste TV standaarden een universele ophanging hebben, echter vooral bij LG OLED schermen moet je wel uitkijken, zoals bij alle TV beugels waar de VESA gaten zich bevinden en ook bij deze TV standaarden staat er in vrijwel alle gevallen bij vermeld hoe hoog het hart van de VESA is. Kijk op onze blog van Wat is VESA? mocht je niet precies begrijpen wat dit inhoudt.

Daarnaast zit er verschil in de wieltjes en is het ene model handmatig verstelbaar in hoogte en de andere alleen op een bepaalde hoogte in te stellen. De meeste TV standaarden zijn uitgevoerd met een plateau, sommige niet en sommige hebben ook een camera plateau. In de meeste gevallen, zijn zowel het plateau in het midden en het camera plateau optioneel te bevestigen.

Waar je vooral ook op moet letten, is het gewicht dat de TV standaard aan kan en de VESA maat. Dit geldt eigenlijk over de gehele breedte in beugelland, of je het nu over een TV standaard, TV beugel, TV plafondbeugel of een TV lift hebt. 

Waar op te letten bij LCD, LED, OLED of QLED schermen 

Bij de gewone LCD en LED schermen zitten de VESA gaten in de meeste gevallen rondom het hart van het scherm. Als je een kruis zou maken tussen de 4 gaten van het scherm en het midden van het kruis is het hart van het scherm, zit je eigenlijk altijd goed.

Bij OLED schermen zitten de VESA gaten soms helemaal onderop het scherm. Dan past hij eigenlijk alleen op de uitvoeringen waarbij de schermdragers (de armen die je aan het scherm bevestigd) horizontaal zitten. De hoogte van het scherm zal dan ook afwijken, dit kun je in de meeste gevallen wel berekenen door uit te rekenen hoeveel scherm je over hebt aan de bovenzijde van de bovenste gaten. In het geval de VESA gaten laag zitten, betekent dat dus dat het scherm heel hoog uit gaat komen. Bij veel QLED TV's zitten het midden van de 4 VESA gaten vaak net boven het midden. Dat houdt dan weer in dat de TV iets lager uit zal komen op de standaard.

Het kan bij nieuwe generaties TV's weer anders zijn, helaas zijn niet alle TV fabrikanten hier universeel in. Wij zouden uiteraard maximaal 2 of 3 standaarden zien, die dan gekoppeld zijn aan een inch formaat TV bijvoorbeeld, maar helaas zijn de TV fabrikanten het hier blijkbaar niet mee eens.

Elektrische TV standaarden

Voor de serie Elektrische TV standaarden geldt eigenlijk hetzelfde als voor de gewone TV vloerstandaarden of de TV vloerstandaarden op wieltjes. Met als grootste verschil, dat ze elektrisch in hoogte verstelbaar zijn. Veel van deze standaarden zijn dan ook gemaakt voor gebruik in klaslokalen en  vergaderzalen in het hotelwezen en bedrijfsleven. Waar men vaker met de zwaardere Touchscreens werkt voor presentaties en waar ook mensen van verschillende lengtes met de schermen werken, of je in sommige gevallen het scherm als normale TV gebruikt. Waarbij het zittende publiek op een normale manier TV wilt kijken.

Meer informatie nodig? Of heb je vragen?  

Neem gerust even contact op, wij zijn hier om je te helpen. Wij kunnen je eenvoudig helpen in het maken van de meest ideale keuze voor jouw situatie! Wij zijn telefonisch bereikbaar op 075 655 55 80 of per email naar [email protected]